Nicolatita FM – the frequency of my thoughts

Ce face diferentza?

Posted in de la lume adunate, ne doare, plaiuri mioritice by nicolatita on aprilie 3, 2008

Ieri am primit de la o prietena o analiza foarte interesanta pe care vreau sa v-o impartasesc si voua ; pornind de la ideea ca asa cum sunt oameni saraci si bogati, avem tari sarace si tari prospere, studiul isi propune sa evidentieze ce anume diferentziaza aceste doua categorii de state.Astfel :

 • se pare ca nu vechimea e unul din motive.Exemple vii sunt Egiptul si India ( existente de mii de ani)- tari sarace, iar la polul opus avem tari dezvoltate precum Australia si Noua Zeelanda (cu nici 200 de ani vechime)

 • diferentzierea nu e facuta nici macar de resursele naturale pe care le poseda o tzara.
  Putem da exemplu aici Japonia, situata in primele 3 puteri economice mondiale, o tzara care are un teritoriu neprielnic agriculturii si nici cresterii vitelor, nu are petrol sau minereuri, dar importa materie prima din toata lumea , o prelucreaza iar produsele sunt exportate (SUA fiind cea mai importanta piatza a ei).Un alt exemplu cat se poate de elocvent este cel al Elvetziei, o tara care fara acces la mare are una dintre cele mai mari flote maritime din lume.Desi nu are cacao, are ciocolata cea mai buna din lume…(eu confirm asta 🙂 ). Ca si Japonia, Elvetia nu are materii prime dar exporta produse de necontestat, tara pe care sigurantza, ordinea si munca au transformat-o in ” Tresoreria” lumii.
 • Nici inteligentza pare sa nu fie cea care face diferentza intre bogatie si saracie.Acest lucru e demonstrat de rezultatele excelente obtinute de studentii din tarile sarace care au studiat in universitazi din tari dezvoltate.

Se pare ca diferentza, ei bine, o face ATITUDINEA oamenilor.Analiza comportamentului persoanelor din tarile bogate a relevat faptul ca majoritatea populatiei repecta urmatoarele reguli :

 • Etica
 • Ordinea si Curatenia
 • Integritatea si Cinstea
 • Punctualitatea
 • Responsabilitatea
 • Dorinta de perfectiune
 • Respect pentru legi si regulamente
 • Respect pentru dreptul celorlalti
 • Dragostea pentru munca
 • Efortul pentru a face economie si cheltuiala cu chibzuinta.

Da, destul de straine pentru multi dintre concetatenii nostri, nu-i asa? (indiferent de nivelul social la care sunt).Suntem deci saraci pentru ca nu respectam niste reguli simple de bun simt, care tin de educatie.
Mie mi-ar placea sa traiesc intr-o tzara in care s-ar respecta macar cateva din regulile acestea (de fapt interdependente una de cealalta). Si va intreb: mai exista speranta? oamenii (romanii) mai pot fi sensibilizatzi la aceste simple reguli? De unde incepem?

De la cei 7 ani de acasa zic eu. Acolo e radacina. Si daca noi am adoptat aceste legi in comportamentul nostru si o sa ne crestem si copii nostri in spiritul acestor reguli, e un pas in fatza. Dar o sa avem de asteptat o vreme pana cand majoritatea populatiei va face la fel.

Si nu sunt lucruri noi descoperite aici, sunt oameni care au inteles ca asa e mersul lucrurilor spre evolutie; dar aleg sa-si traiasca viatza intr-o tara unde se respecta deja aceste reguli (ceea ce as face si eu). Ce putem face este sa fim intelepti si sa impartasim aceste „legi” si cu ceilalti. 🙂

Reclame
Tagged with: , , , ,

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Turturica said, on aprilie 3, 2008 at 12:11 pm

  Nicolatita,

  Esti tare! Inca o data mi-ai dovedit ca esti o persoana care stie sa lupte, sa continue, sa se incapataneze… daca vrea sa faca ceva…

  Daca fiecare dintre noi are avea putin din puterea ta…

  Felicitari!

 2. nicolatita said, on aprilie 4, 2008 at 8:41 am

  Despre mine vorbesti? 🙂
  Putere, nu …o tzâra de vointza 🙂 draga mea Turtu.

 3. Mihai said, on aprilie 4, 2008 at 11:41 am

  Hei sis`

  Buna treaba, tine-o tot asa 😉

  Congrats! 🙂

 4. nicolatita said, on aprilie 4, 2008 at 1:10 pm

  TNX 🙂

 5. Anti politica « Nicolatita FM said, on iulie 3, 2008 at 4:55 pm

  […] Nu e aici solutia problemelor noastre , daca e ceva cu care sa incepem pentru a avea o viatza mai buna tot noi suntem aia. Raspunsul, dupa mine, l-ati gasit deja AICI […]

 6. Ce face diferenta? « Davidlev’s Weblog said, on octombrie 28, 2008 at 10:09 am

  […] textul original aici […]

 7. […] oameni mai politicosi in jurul meu, cu bun simt, educati, civilizati .Am mai amintit de asta aici. Si daca ar fi asa nici tramvaiele nu ar mai fi mazgalite sau florile rupte din parcuri, si nu […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: