Nicolatita FM – the frequency of my thoughts

A fi eficient

Posted in management by nicolatita on mai 14, 2008

Acum cateva luni discutam cu un domn care voia sa invete limba franceza, de fapt sa si-o perfectioneze.Mi-a placut ca era un tip foarte destept si hotarat si la randul meu eram foarte motivata si bucuroasa ca o sa lucrez cu el. Aveam un planning foarte bine organizat si materiale bine puse la punct.

In prima discutie avuta cu el mi-a adus aminte de un principiu folosit in management : principiul 20/80 sau legea lui Pareto.

De fapt obiectivul lui era sa-si insuseasca acele „20%” din limba franceza care sa-i permita sa vorbeasca si sa scrie fluent si corect en francais. Frumoasa formulare a obiectivului (asta da zic si eu management eficient). 🙂

Nu o sa va povestesc aici despre cursurile de franceza pe care le-am predat ci despre legea eficientei, a lui Pareto.

La un search pe google vad ca aceasta lege pleaca de la observatia economistului italian Pareto cum ca 20% din populatie detineau 80% din venituri , din bogatia totala.SI asa analizata si verificata de mai multe economisti in arii diferite de activitate se ajunge la o lege recunoscuta universal si anume aceasta lege a lui Pareto, unde putinul (20%) face esentialul (80%).
Ce e interesant este faptul ca ea poate fi privita in doua sensuri: indiferent de domeniul in care vrem sa o aplicam: 20% (putinul esential) si 80% (multimea fara valoare).


Fiind un om foarte practic gasesc acest principiu foarte inteligent, cu atat mai mult ca el se poate regasi nu numai la nivel de management si gestiune de intreprindere (80% din CA este data de 20% de clienti, 20% de anagajati determina productia, doar 20% dintre salariatii unei companii sunt indispensabili as adauga, etc) dar e aplicabil si la nivelul problemelor din viata noastra de zi cu zi.
Vorbeam aseara de exemplu cu un prieten despre omul potrivit pe care-l avem (vrem) langa noi.Si principiul acesta a lui Pareto se aplica cum nu se poate mai bine si aici : eu zic ca sunt cateva calitati pe care celalalt le are (20%) si acele „cateva” pentru tine fac totul (80%).(zi-i compatibilitate, daca vrei). Asa ca daca you’re looking for the right one ai putea in primul rand sa te intrebi ce inseamna cei „20%” pentru tine. E un inceput 😉

Mie, principiul acesta mi-a folosit si la job : cand inveti sa te concentrezi asupra celor 20% din sarcini, acele esentiale, altfel iti organizezi timpul.Trebuie sa recunosc ca lucrurile au decurs mai eficient dupa identificarea celor 20%.

E chiar foarte interesanta aceasta lege, care ne poate ajuta sa ne folosim mai eficient timpul fie ca vorbim de job, de hobby, de partener de viata , de toate aspectele vietii…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: