Nicolatita FM – the frequency of my thoughts

Ei si Ele

Posted in livre d 'or, noi 2 by nicolatita on iunie 10, 2008

Am dat peste o carte a lui George Uba, „Cand dragostea se intoarce acasa” in care sunt enumerate o serie de atitudini , dar mai ales diferente neuro- psiho- comportamentale intre femei si barbati.

Aruncand o privire sunt de acord in mare parte cu ele si o sa vi le enumar pe cele mai interesante :

  • Emisfera dreaptă a creierului răspunde de partea creatoare și este mai dezvoltată la femei, iar emisfera stângă răspunde de controlul asupra logicii și raţionamentului și este dezvoltată mai mult la bărbaţi . Folosind tomograful cu rezonanţă magnetică (pe asta il stiu 🙂 , scanerul a pus în evidenţă că bărbaţii folosesc mai ales partea stângă a creierului pentru vorbire, în timp ce femeile folosesc atât partea stângă, cât și pe cea dreaptă. De unde rezulta cica si și pofta lor de a vorbi mai mult ca bărbaţii, iar capacitatea fetiţelor de a învăţa o limbă străină e mai mare decât la băieţi.
  • Femeile au o capacitate foarte dezvoltată de a observa orice amănunt, cât de mic, precum și schimbările de aspect sau de comportament ale celorlalţi. Ele au o percepţie periferică mai amplă decât cea a bărbaţilor.Bărbatul are creierul configurat pentru un tip de privire ca printr-un tunel, la mare distanţă, ca și când ar avea un binoclu.
  • Când creierul bărbatului se odihnește, cel puţin 70% din activitatea sa electrică este blocată. În cazul femeilor, scanerul arată că este activ în proporţie de 90% în timpul unei stări similare,
    confirmând faptul că femeile primesc și analizează permanent informaţii din mediul înconjurător.
  • Femeile descriu culorile mult mai amănunţit decât bărbaţii, pentru că ele au doi cromozomi X care furnizează o mai mare varietate de celule conice, care sesizează culorile până la nuanţe.
    Ele au albul ochilor mai mare ca al bărbaţilor, pentru că sunt făcute pentru acea comunicare interpersonală la distanţă mică, ce face parte integrantă din legătura pe care o poate stabili o femeie.
  • Emisferele stângă și dreaptă ale creierului sunt legate printr-o serie de nervi care se numesc corpul calos. Acest cablu face ca o parte a creierului să comunice foarte bine cu cealaltă, permiţând schimbul de informaţii, ca două calculatoare pe umeri, legate de o interfaţă unică. Ei bine, la femeie, corpul calos este mai gros decât la bărbat, având cu peste 30% mai multe legături între emisfere. De aceea, vorbirea femeii este mai fluentă, iar acest lucru explică și capacitatea femeilor de a putea executa mai multe lucruri fără legătură aparentă între ele. De unde și intuiţia feminină. Bărbatul are mai puţine conexiuni și de aceea creierul lui este configurat să facă un singur lucru o dată. Creierul lui este mai compartimentat. Un exemplu: (voi confirmati-l ): cica, el, barbatul nu-și poate păstra vigilenţa auditivă în același timp ce citește. DAR
  • Pentru că ea folosește anumite părţi ale creierului în același timp, femeii îi este greu să distingă între dreapta și stânga (mi s-a mai intamplat 🙂 )
  • Barbatii au o orientare în spaţiu mult mai bună, pe când femeile au o orientare bidimensională. Deși ele îţi văd scama pe costum de la 30 de metri, femeile au probleme la parcarea mașinii cu spatele (unele , da?!). Ţine de orientarea pe trei dimensiuni, și pe aceasta nu o are prea dezvoltată.
  • Creierul bărbatului îndosariază informaţiile, pe când cel al femeii nu le înmagazinează, ci ele revin mereu în minte. Singura modalitate prin care o femeie poate scăpa de problemele din gând este să le exprime și astfel să le conștientizeze. Obiectivul ei este să scape de probleme, nu să găsească soluţii sau să tragă concluzii. (cateodata adevarat 🙂
  • Chiar cuvântul în sine are un înţeles pentru bărbat și alt înţeles pentru femeie. Prin cuvânt, bărbatul exprimă idei și informaţii, iar femeia, sentimente și emoţii.(hmm, asa sa fie? ) De multe ori creditul de cuvinte rămâne destul de bogat la femeie la sfârșitul unei zile și ea trebuie să îl consume ca să se simtă ușurată și fericită. Doar , doar atat : să fie ascultată. (bietzii barbati 😉 )
  • Vorbirea pe ocolite este o specialitate a femeii și are ca scop să adune relaţii, dar cel mai adesea nu funcţionează în cazul bărbaţilor, pentru că ei nu pricep regulile jocului. Creierul femeii este axat pe prelucrare, pe când bărbaţii consideră aceasta o lipsă de structurare. El vrea să i se spună concis și direct. ( si eu sunt pentru concis si direct 😉 Saves time.

Diferente ar mai fi ele , ideea e ca e interesant totusi sa le intelegi sursa , chiar ajuta as spune.

Tagged with: , , ,

Lasă un comentariu