Nicolatita FM – the frequency of my thoughts

Nu ai responsabilitati = nu ai griji?

Posted in livre d 'or, oameni by nicolatita on iulie 2, 2008

Am terminat de citit cartea lui Tom Hodgkinson, „Cum am ales libertatea” sau Mic tratat pentru o viata fara griji. Cand i-am vazut titlul mi-am spus ca e vorba de o carte amuzanta (hai sa fim seriosi „viatza fara griji” ?!).Este intr-adevar pe alocuri funny (e si autorul Ghidului lenesului, se explica 🙂 ) , usor de citit dar contine si cateva urme de adevar.Si despre samburele acesta de realitate pe care-l contine voiam sa va vorbesc. Atinge aici problema carierei, a creditelor, bancilor, si multe altele .Sa le luam pe rand:

TH: „Respinge cariera”

Ai absolvit liceul, te-ai inscris la facultate cu gandul sa devii un stralucit manager intr-o stralucita multinationala, la finalizarea studiilor. Ai terminat facultatea dar vezi ca lucrurile nu sunt asa simple precum visai la varsta adolescentei si trebuie sa pleci de la joburi mai mici , la firme mai mult sau mai putin dubioase.Poate o sa lucrezi si la negru. Asta-i realitatea. Esti la inceput si vrei sa capeti experienta.Si trec cativa ani in care tot schimbi joburile sau poate cu putin noroc intri direct la multinationala visata si incepi cu un job de Junior____ .Multinationalele te trimit la formare , o sa ai parte de cursuri si nu poti sa le pierzi, o sa faci si ore suplimentare, trebuie … ca doar vrei sa fii si tu Senior___, sa fii si tu sef de departament. (Ti-ai fixat tu acum zece an ca obiectiv ca la 30 de ani sa fii sef) Si pentru asta o sa fie o concurenta, cu siguranta. Poate o sa trebuiasca sa lingusesti sefii, sa-i suporti frustrarile si mitocaniile. Sau cu putin/mult noroc ai un sef minunat care a vazut in tine potentialul de stralucit manager si te va propulsa foarte repede pe postul dorit.Acum esti sef, esti manager, ai oameni in subordine. Dar ramai pana pe la 9 seara la servici, uneori mai apar urgente si in weekend/vacante. Un manager adevarat isi asuma responsabilitatile, si tot de decurge de aici , mai ales stressul.N-am mai poment celelalte variabile ( familie, prieteni) .Iti mai permiti asa ceva? Am zis ceva neadevarat? Eu am vazut toate aceste situatii in jurul meu, probabil si voi recunosteti acesti oameni.

Personal, realizarea unei cariere e o sintagma care-mi suna foarte frumos pana la primul job (in timpul studentiei), acum vreo 7 ani.Dupa aceea jobul a devenit un mijloc de a -mi ameliora existenta. Si a disparut notiunea de cariera .For good 🙂 . Fac cariera sau aleg sa traiesc? E vorba de o alegere la urma urmei. Insa pentru ca timpul afectat jobului reprezinta o mare pondere in viatza noastra, cred cu tarie ca trebuie sa facem ca acest timp sa fie cat mai placut pentru noi.Si aici e de discutat…

TH: „Feriti-va de datorii! …Traiti fara ipoteci!Fiti niste ratacitori fericiti!”

Poti trai fara sa apelezi la banci? Poate cineva?

Eu nu am fost niciodata adepta creditelor pentru vacante/masini/zugravirea casei/achizitionare de electrocasnice sau alte facilitati de credit acordate si de unele magazine (care te incurajeaza sa cumperi si sa te indatorezi inutil). Chiar sunt impotriva acestor tipuri de credite.

Singurul pentru care inca militez (chiar daca s-au innasprit conditiile) este cel pentru achizitionarea unei case.

Casa este insa o responsabilitate, creditul ipotecar este o responsabilitate , care aduce griji si stress. Cunosc insa foarte multi care mi-ar spune ca e si asta o alegere. A sta cu chirie sau a avea propria casa indatorat 30 de ani la o banca ce creste continuu ratele.True , dar pentru mine casa (desi stiu ca a devenit un lux acum) reprezinta un minim pentru o viatza decenta. Deci, Mr THodgkinson , asta cred eu…nu stiu daca e rau sau bine sa fii „fiu ratacitor”, dar mie imi place sa am casa . (Aici ca o paranteza : am citit ieri articolul acesta in Ziarul financiar, legat de gradul de informare a „consumatorilor de credite”, e trist…)

Pornisem de la responsabilitati si griji : si cu siguranta e un raport direct proportional intre acestea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: