Nicolatita FM – the frequency of my thoughts

Zeitgeist Addendum – Realitatea timpurilor noastre

Posted in ne doare by nicolatita on octombrie 26, 2008

M-am uitat astazi la documentarul Zeitgeist Addendum , al doilea din serie.Poate l-ati vazut deja sau poate ca ati auzit de el.

Cum l-as caracteriza? Dur, dens si educativ.Ceva e sigur: TE PUNE PE GANDURI.Puteti sa-l vedeti aici: ADDENDUM

E un material foarte dens, foarte multe informatii, ai parte de niste lectii de finante si de istorie pe care sigur nu le-ai invatat la scoala . Materialul a fost realizat pentru a arata deficientele unui sistem financiar mondial construit de SUA , ce a dus la criza actuala. Merita sa-l vedeti pentru ca acest sistem ne impacteaza pe fiecare dintre noi, indiferent ce ati crede.

Inainte sa-l vad (recunosc, de doua ori) ma gandeam in sinea mea ca, eu ,  sunt multumita de ceea sunt acum , de ceea ce am devenit ca om, pe plan personal si profesional .Iar faptul ca am am ajuns aici si pentru ca stiu ca voi urma trendul ascendent se datoreaza luarii unor decizii (uneori mai  intelepte, uneori mai putin 🙂 ) , iar aceste decizii le-am luat pe baza cunostintelor mele despre realitate. (sau a ceea ce inteleg eu ca este). Cineva spunea, si mare adevar spunea, ca evolutia noastra are la baza aproximarea cat mai corecta a realitatii. SI ca sa inchid paranteza asta : ca sa aproximezi cat mai corect realitatea, trebuie sa intelegi cum functioneaza societatea, insitutiile si sistemele acesteia. Greu, e foarte greu sa intelegi asta.Dar problemele pe care le avem legate de banci-credite-inflatie- job-salarii sunt legate de aceste sisteme. Asta pentru cine se simte dator pentru viata lui sa inteleaga. SI acum inchid paranteza.

Revenind la Addendum, documentarul incearca intr-o prima parte sa explice cum functioneaza sistemul monetar ce pare cel mai greu de inteles dintre mecanismele de functionare ale celorlalte institutii ale societatii (politice, juridice, religioase).

„Sangele vietii unei societati sunt banii”. SI cum sunt creati acestia: in film se da ex cum guvernul american face o cerere rezervei federale de 10Bilioane pentru a le plusa in economie.Rezerva federala emite bonuri de trezorerie in valoarea ceruta.(practic banii sunt creati doar prin crearea unei datorii). Guvernul depune cei 10bilioane si uite asa ajung in sistemul bancilor comerciale.Banca pastreaza un procent pentru rezerva, la ei 10%, iar restul pot fi folositi pentru imprumuturi.Dar ce-i si mai interesant e ca banca poate oferi imprumuturi de n ori mai mari decat valoarea depozitelor (de 9 ori in SUA).Cu cat sunt mai mari depozitele (fie de la rezerva federala , fie de la persoane) cu atat banca ofera mai multe credite.In fine va las sa vedeti documentarul.

Societatea nu poate exista fara datorii.Mai mult se da o lupta ca datoriile sa se amplifice.” Cum? Prin manipularea sociala.Se spune ca suntem cu totii victimele unui razboi invizibil in care arma este datoria, iar prima munitie este dobanda. Cine e de partea cealalta? Cine sunt responsabilii pentru crearea acestui sistem? Ei bine, bancile in corelatie cu guvernele si cu marile corporatiile.

Cum mai actioneaza acest sistem?

Marea putere mondiala acorda imprumuturi tarilor in dificultate, sau celor ce prezinta un interes strategic pentru ele (petrol, construire de inchisori sau de baze militare, etc).Odata indatorate, poti usor sa impui conditii sau sa modifici politici.Sunt prezentate cateva cazuri in care liderii guvernelor unor astfel de tari s-au opus politicii dusa de SUA si care „intamplator” au sfarsit tragic (vezi situatia Iran 1953, Guatemala 1954, Ecuador 1981,Panama 1981, Irak , Venezuela 2002). Scopul este controlul resurselor fie prin privatizarea marilor companii de stat, sau prin achizitionarea de catre mari corporatii amerciane a unor companii strategice (ex Bolivia si Bechtel). Cifrele au aratat ca in toate aceste tari indatorate , dupa 10, 20 de ani de la imprumut nivelul de trai s-a inrautatit considerabil, prin cresterea somajului si a nivelului saraciei (Jamaica, Ecuador).

Terorismul -concept inventat de americani. De ce a fost creat? In principal pentru a se justifica bilioane de dolari injectati on economie, pe motiv de „global war”, protectie, siguranta populatiei, etc. Se pare ca acest razboi global i-a costat in jur de 161,8Bilioane de Dolari.Cum spune si autorul documentarului, adevaratii teroristi sunt guvernele si marile corporatii.

Cum se opreste sistemul? Poate fi oprit? Am fi tentati sa credem ca presedintii pot face ceva, dar nu e asa „ei sunt pusi acolo pentru a mentine lucrurile cum sunt, nu pentru a le schimba”.In general politica nu poate face nimic. Ci Tehnologia, ea este cea care ajuta masina sa mearga, ea ajuta sa avem electricitate, ea ne permite sa ne deplasam dintr-o tara in alta, ea ne permite sa ne auzim, prin intermediul telefoanelor mobile,la distante foarte mari.Tehnologia si nu banii. Tehnologia si resursele.Se vorbeste apoi de un proiect Venus, proiectarea unui nou sistem, desi mie mi se pare usor utopica ideea.Va las sa descoperiti singuri.

Deci cei care prefera sa  tina oamenii in datorii, si in lipsuri , pentru ca ei sa-si maximizeze profitul sunt marile corporatii, care controleza mass-media si guvernele, finantandu-le campaniilor.E destul de logic.Logic dar trist de parca am fi o mare turma de vite care nu pot sa-si stabileasca singure drumul si sunt manate din spate intr-un loc deja stabilit de altii.

O sa spuneti: ca nu-i o noutate, dar vedeti totusi filmul .

Reclame

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. shanti said, on februarie 5, 2009 at 2:22 pm

    Am vazut si eu cele doua serii. Nimic nu mi se pare absurd si ma intreb cum de unii considera ca filmul este o pura fantasmagorie sau … manipulare. A gandi asa echivaleaza cu a-ti nega propria realitate. Ori sunt atatia orbi printre noi?

  2. nicolatita said, on februarie 5, 2009 at 2:43 pm

    Am vazut si eu foarte multe comentarii de genul acesta…gandind la rece insa, multe din lucrurile prezentate au foarte multa logica…nici eu nu vad nici o urma de manipulare in filmul asta.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: