Nicolatita FM – the frequency of my thoughts

Sursa nefericirii oamenilor: nehotararea

Posted in ne doare, oameni by nicolatita on ianuarie 9, 2009

Tin de mult timp sa scriu despre subiectul acesta, dar cred ca in ultima vreme gandurile mi s-au cristalizat si mai bine, si asa am ajuns la concluzia ca numitorul comun al nefericirii oamenilor este  propria indecizie si de aici incapacitatea de a actiona in vreo directie.Vorbesc la modul general pentru ca e aplicabil la orice nivel/aspect al vietii.

Nefericirea e urata, hidoasa si toti am facut cunostinta cu ea si am stat in compania ei mai mult sau mai putin, mai des sau mai rar. De cele mai multe ori ne e mult mai usor sa aruncam vina asupra celorlalti pentru starea aceasta, e mai confortabil sa privim cat mai in exterior posibil.Si asta facem cam toti.Si motivul pentru care reactionam asa este simplu si uman: avem cu totii un strat de lene, de la natura lasat .SI  e asa calduros si bine  sa nu gandim prea mult.Pentru ca daca o vom face s-ar putea sa ne dam seama ca e ceva in neregula cu noi, s-ar putea sa realizam ca nu stim ce vrem. SI atunci poate un beculet s-ar aprinde si am constientiza  ca degeaba ne plangem ca nu avem jobul cel mai bine platit, sau casa cea mai mare, sau suntem stanjeniti ca suntem singuri, ca de fapt vinovati/responsabili pentru ceea ce suntem azi tot noi suntem (in cea mai mare parte).

Pana aici am vazut de unde vine nefericirea, si anume din lenea de a gandi care ascunde la randul ei,  lipsa noastra de decizie.

Cum se manifesta indecizia? In  ordinea in care ar trebui tratata:

– oamenii nehotarati nu se cunosc foarte bine pe ei insisi (ceea ce va spuneam la inceput) si nici nu vor sa se cunoasca.De obicei sunt cei care nu pot sa stea foarte mult singuri, capatand o stare de disconfort cand sunt pusi sa priveasca in interiorul lor.Ei cauta intotdeauna solutia/vina afara (parinti, colegi, sefi, etc).

–  oamenii nehotarati = oameni care nu actioneaza, ei de obicei asteapta, sunt intr-o lunga si calma stare de expectativa, din care hopefully ceva/cineva ii va scoate la un moment dat.In stiintele managementului, se spune ca ei sunt oamenii mai mult reactivi si mai putin proactivi, cu alte cuvinte cei care reactioneaza, si mai putin care influienteaza mersul lucrurilor.

Ca rezultanta a acestor trasaturi, nehotararea da omului o stare de neputinta, da impresia rotirii in loc, situatii similare  se perinda prin fata ochilor ca si cum el este un simplu spectator, fara posibilitate de interventie si modificare a cursului evenimentelor propriei vieti.Aici am descris omul suferind  de nehotarare cronica.

Revenind acum, nu ma astept ca randurile acestea sa reprezinte revelatia secolului pentru voi,cei care ma cititi, dar daca va regasiti usor, pe undeva, tot e bine.Ideea era sa prezinte un efect pozitiv,  mobilizator .Mai ales ca suntem la inceput de an :).

Asa ca eu zic, ca   atunci cand  nefericirea   ne cuprinde bine in brate,  primul lucru pe care ar trebui sa-l facem este sa ne uitam bine in oglinda si sa ne intrebam daca stim incotro mergem, daca stim ce vrem (sa devenim, sa facem, sa obtinem) . De aici porneste totul. Lipsa banilor, singuratatea nedorita, – acestea sunt doar efecte si nu cauze.

Reclame

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Radu said, on februarie 28, 2010 at 1:09 am

    Da, ai dreptate. Totala.
    Dupa ce incepi sa actionezi, insa – daca ai capacitatea asta, sau daca maturizarea ti-o aduce – intri intr-o dimensiune noua, unde succesele si esecurile se succed si pot fi mari. Apoi, experienta de viata si nivelul tau cultural, te ajuta sa elimini esecurile (sau nu, daca esti necitit), cel putin pe cele mari si sa reusesti.
    Apoi devi patron si te uiti in jur cum mediocrii te urasc de moarte, ca si cum tu ai fi de vina ca ei sint in mizerie si nu stiu nici sa aleaga de pe raft un produs romanesc in loc de unul strain, ca si cum tu ai fi de vina ca soldul la comert exterior e puternic negativ si Statul ia dureroasa decizie sa nu le mai dea atatia bani pe mana la mediocrii pentru ca ii schimba imediat in euro si merg in Austria sa aduca ceapa…

  2. Vicky said, on martie 20, 2010 at 10:35 pm

    I so much agree with you, still can’t help myself…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: