Nicolatita FM – the frequency of my thoughts

Citindu-l pe Marquez

Posted in livre d 'or by nicolatita on februarie 8, 2009

Prima carte citita a lui Gabriel Garcia Marquez a fost „Un veac de singuratate”. Cartea, care i-a adus lui Marquez in 1982 Premiul Nobel pentru Literatura, descrie destinul membrilor familiei Buendia timp de 100 de ani. Toate aceste destine insa stau sub pecetea tragicului: ei sufera dupa iubiri neimplinite sau in alte cazuri de boli mentale dar, toti  sfarsesc, intr-un final,  singuri.

La un moment dat,  dupa ce parcursesem mai mult de trei sferturi din carte, voiam sa o las balta, toate destinele membrilor familiei se repetau, in acelasi mod tragic. Asteptam parca sa se intample si altceva. Sfarsitul cartii insa aduce cheia care descifreaza intreagul roman.Penultimul descendent al familiei dezleaga si pune capat in aceasi timp „blestemului” celor 100 de ani de viata solitara.Concluzie: cartea e complexa si cu siguranta e genul ce merita citita de mai multe ori.

Dragostea, boala, razboiul – asocierea acestor teme este o caracteristica a cartilor lui Marquez.

„Dragostea in vremea holerei” vorbeste despre iubire : despre etapele si formele ei, despre libertate si constrangeri, despre conventionalism, despre stabilitate, despre dragostea fizica si despre dragostea spirituala, despre dragostea la 12 ani si despre dragostea la 70 de ani. E o poveste frumoasa cu personaje frumoase si cu trairi frumoase . Va las sa descoperiti singuri detaliile 🙂 (asta pentru cei care nu au citit-o)

Mai incepusem la un moment dat „Toamna patriarhului” care e un pic mai dificila de citit, avand in vedere stilul dens al frazelor (ultimul capitol e compus dintr-o lunga, lunga fraza), insa primele doua carti mi s-au parut cele mai reprezentative pentru opera lui Marquez.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: